İlkyardım
Trafik kazalarına kurban verdiğimiz yüzlerce kişiden pek azı olay yerinde yaşamını yitirmektedir. Yüzde 80 gibi korkunç orandaki kayıplar ise yaralının bilinçsizce araçtan çıkartılması ve karga tulumba taşınarak hastaneye götürülmesi sırasında oluşmaktadır.
Herhangi bir ilkyardım bilgisinden yoksunsanız bile, uzman ekipler gelmeden yaralıya el sürülmesini engellemeniz, emin olun onun hayatını kurtarmada çok ciddi bir rol üstlenecektir.
DİKKAT!
Burada verilen bilgiler çok temel ve basit işlemlerden ibarettir. Sağlıklı bir ilkyardım müdahalesinde bulunabilmek için bu eğitimi almanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Unutmayın! İlkyardım hayat kurtarır.
DİKKAT!
Soluk alıp veren ve nabız vuruşları hissedilen bir hastaya baygın olsa bile kesinlikle kalp-akciğer canlandırması yapılmaz!
Acil Durumlarda
Acil durumda bir kişiye yardımcı olmanın en iyi yolu önceden hazırlıklı olmaktır.
Gereken zamanda ne yapacağınızı bilmeniz soğukkanlı olmanıza yardım edecektir
İşte size acil durumda yardımcı olmak için nasıl hazırlanacağınız konusunda birkaç öneri:
• Bulunduğunuz yerin Acil Servis numarasını öğrenin.Eğer bulunduğunuzun yerin farklı bir acil numarası varsa bunu öğrenin ve ezbere bilin.
• Okul hemşiresine yada basit ilk yardım kitaplarına başvurarak, ilk yardım konusunda bildi edinin.
• Acil yardım numaralarını evinizde bir liste halinde bulundurun.Ailenizin cep telefonlarını da bu listeye dahil edin.
Eğer acil bir arama yapacaksınız işte size yardımcı olacak ipuçları:
• Derin bir nefes alın ve biraz sakinleşin. Karşınıza çıkan kişiye bunun acil bir durum olduğunu söyleyin:
• Adınızı ve bulunduğunuz yeri söyleyin.(Biliyorsanız adresi tam olarak verin.)
• Ne olduğunu ve kaç kişinin yaralandığını söyleyin.( Karşınızdaki kişi size birkaç detay soracaktır)
• Karşınızdaki kişi size tamam, kapatabilirsiniz diyene dek hatta kalın.
Diyelim ki Acil Servis’ i çağırdınız ve yardım etmek istediğiniz kişinin çok da fazla incinmediği anlaşıldı.Sizi deli mi zannederler?Hayır, kesinlikle öyle değil!
Kazanın ne kadar ciddi olduğundan emin olmasanız dahi mutlaka bu aramayı yapın.Bu acil servis elemanlarının her zaman yapmanızı istediği şeydir.Ve belki birinin yaşamanı kurtarabilirsiniz.
Aramadan sonra, eğer ilk yardım bilgisine sahipseniz, yaralı kişiyi kontrol etmeye başlayabilirsiniz. İlk olarak gözlerinin açık olduğuna veya sizinle konuşup konuşamadığına bakın.
Yaralı kişinin nefesini kontrol edebilirsiniz.Eğer görebildiğiniz bir kanaması varsa, bir bez yardımıyla( giysi de olabilir) yaranın üzerine bastırabilirsiniz. Eğer kafasını vurmuşsa, onu kıpırdatmayın, çünkü boyun incinmesi olan bir kişiyi tıbbi koruma olmadan hareket ettirmek çok çok tehlikeli olabilir.